21 augusti 2010

I bagarstugan

På vägen hem från fjällen stannade vi några dagar i Umeå (innan den 98 mil långa resan till Floda). I år var familjen med och bakade mjukt tunnbröd i bagarstugan. Det hade Niclas och Maria sett fram emot, men det visade sig att det var Victor som var den store bagartalangen av oss. På plats i bagarstugan fanns förutom familjen också rutinerade farmor Ann-Christine med de lika rutinerade väninnorna Harriet och Ingela.

Alla har sin eller sina uppgifter under arbetspasset i bagarstugan. Hjalmar agerade provsmakare och allmänt sällskap.
Så här fina är ämnena. Vi bakade på 7,5 liter degvätska totalt. Grovjobbet med att sätta degarna var familjen befriad ifrån.

Först tar man ett ämne och kavlar från kant till kant med den randiga kaveln.

Sen tar man den naggade kaveln och kavlar för att förhindra luftbubblor vid gräddningen. Då får brödet sitt karakteristiska mönster.

Att sköta den vedeldade ugnen är ett intensivt och framförallt varmt jobb. Det krävs också en bra snits när bröden lastas in i ugnen och sedan roteras under gräddningen.

När bröden kommer ut ur ugnen delas de i lagom stora fjärdedelar med vassa kniven.

Och så krävs det ju några starka vedbärare för att hålla ugnen varm...

Tack Harriet, Ingela och Ann-Christine för att vi fick baka med er. Vi njuter av brödet!

Inga kommentarer:

Höstvibbar

  September bjöd på soligt och varmt väder. Badsäsongen blev ovanligt lång. En studiedag en bra bit in i höstterminen kunde förgyllas med lu...